До 28 февруари работодателите трябва да подадат в НАП справки за доходи, изплатени на физически лица през 2020 г.

18 февруари 2021, 11:09 733

Справките се подават по електронен път

До 28 февруари всички предприятия и самоосигуряващи се лица, които през 2020 г. са изплащали доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са задължени да подадат в НАП справка за платените от тях суми. Справките се подават по електронен път, напомнят от приходната агенция.

В справката по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физическите лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, както и доходи от други източници (включително и облагаемите парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са били предоставени от работодател или възложител), доходи, които подлежат на облагане с окончателен данък, например дивиденти и ликвидационни дялове, доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, които са изчерпателно изброени в ЗДДФЛ (чл.73, ал.1).

В справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ работодателите обявяват изплатените през годината облагаеми доходи от трудови и служебни правоотношения, както и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски.

За да улесни процеса по подаване на справките, НАП въведе две електронни услуги. Те са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) и квалифициран електронен подпис ( КЕП). Чрез тях работодателите могат да видят на екран справките с подадени от тях данни, които могат да изтеглят и под формата на таблици. Пред тях се визуализира следното:

  • „Актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски“;
  • „Актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент