До 28 февруари 2023 г. работодателите трябва да декларират в НАП някои необлагаеми доходи на физически лица

Милен Николов
Редактор
26 януари 2023, 16:45 1959

Това е крайният срок за подаване на справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ и на справката по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ

Крайният срок, в който работодателите трябва да обявят в НАП определени необлагаеми доходи, изплатени на физически лица по трудови правоотношения, е 28 февруари 2023 г. Те трябва да ги обявят, заедно с информацията за изплатените през годината облагаеми доходи, в справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ, припомня НАП.

Някои от необлагаемите доходи, които трябва да бъдат декларирани в справката, включват ваучерите за храна, предоставени на служителите, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане; изплатените обезщетения за първите 3 дни от болничния; еднократните помощи в размер до 2 400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

Както в предишни години, в справката трябва да бъде декларирана информация за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, както и информация за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател.

НАП напомня, че в същия срок (до 28 февруари 2023 г.) предприятията и самоосигуряващите се лица трябва да подадат и справката по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ за изплатените доходи през 2022 г. Промените, касаещи информацията, която се декларира в тази справка, ще се прилагат за доходите, изплатени през настоящата година, и няма да се отразяват в справката за 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент