До 2030 г. на България ще бъдат отпуснати 50 млрд. лева

2 ноември 2020, 00:00 614

Част от средствата са за борба с икономическите последствия от коронавируса

До 2030 г. България ще има на разположение 50 млрд. лева за възстановяване от икономическите последици вследствие на коронавируса, посочва вицепремиерът Томислав Дончев, предава БТА.

Обяснява се още, че тези средства са свързани с кохезионната политика, директните плащания и Програмата за развитие на селските райони. Пари от Европейския съюз ще бъдат дадени на България и за бързи мерки срещу пандемията в размер на 1,3 млрд. лева, както и 2,3 млрд. лева за т.нар. „Справедлив подход“. Вицепремиерът Дончев обяснява, че новият програмен период започва с началото на следващата година, като амбицията на правителството е и възстановителният план да е готов в рамките на 2 месеца – след обсъждане с всички заинтересовани страни.

По въпроса как ще бъде контролирано разходването на евросредствата Томислав Дончев заявява, че за целта има национални одитни органи, както и независимо от тях работещи европейски одитори. Ако се установят нарушения ще бъдат ангажирани МВР, националната и европейската прокуратура, а също и ОЛАФ.

Вицепремиерът посочва също, че сектори като образованието, индустрията, социалната сфера, развойната дейност и енергийният пазар се нуждаят от реорганизация. Освен това Дончев коментира и програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради, които ще бъдат подновени. Целта ще е не само саниране на сградите, но и монтиране на слънчеви панели и термопомпи на по-големите сгради.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент