Днес стартира нова процедура за кандидатстване по мярката 60/40

1 февруари 2022, 17:04 719

Подкрепата ще бъде в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в едно предприятие

Днес стартира нова процедура за кандидатстване по мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса, съобщава БТА. В процеса могат да се включат всички работодатели, които търсят подкрепа за запазване заетостта на персонала си през януари и февруари, като редът и условията за получаване на подкрепа са подобни на тези по време на кампанията август – декември 2021 г.

Подкрепата ще бъде в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 40% през месеца, за който се предоставя подкрепата, но спрямо средномесечните приходи за цялата 2019 г.

За работещите в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели спрямо средномесечните приходи за 2019 г. с не по-малко от 30% през месеца, за който се предоставя подкрепата, ще продължат да се изплащат средства в размер на 50% от спада в приходите.

Средствата ще се изплащат всеки месец и документите за работилите през януари 2022 г. ще се приемат от 1-ви до 28 февруари. За работилите през февруари 2022 г. документи ще се приемат само през март.

Работодателите, които отговарят на условията за подкрепа за януари и февруари 2022 г., могат да кандидатстват и за двата месеца, използвайки едни и същи формуляри и образци на документи.

И в този етап на мярката заявлението и документите за изплащане на средства се подават в дирекцията на "Бюро по труда", обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им.

Заявления и допълнителни документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място.

На сайта на Агенцията по заетостта в рубриката "Финансови стимули за запазване на заетостта" ще бъдат публикувани материали за информация на работодателите, процедурата за кандидатстване, изискванията, реда и начина за кандидатстване, образци на заявление и приложения към него и други помощни материали.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент