Депутатите приеха промени в Закона за защита на потребителите

11 февруари 2022, 11:23 573

Предвиждат се индивидуални средства за защита на потребителите, претърпели вреди от прилагането на нелоялни търговски практики, както и увеличаване размера на глобите и имуществените санкции при установени нарушения

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП). С тях се предвиждат индивидуални средства за защита на потребителите, които са претърпели вреди от прилагането на нелоялни търговски практики, като им се дава възможност да претендират за намаляване на цената или за обезщетение. Допълват се и критериите, по които Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извършва проверки, предаде „Дарик“.

Със законопроекта се предвижда увеличаване размера на глобите и имуществените санкции при нарушения на разпоредбите на ЗЗП, особено по отношение на „широко разпространените нарушения“ и на „широко разпространените нарушения със съюзно измерение“, които са предмет на мерки за координирани дейности по прилагане на законодателството за защита на потребителите по Регламент на ЕС.

Разширява се и приложното поле на ЗЗП, за да бъде обхванато предоставянето на „безплатно“ цифрово съдържание и на цифрови услуги с цел осигуряване защита на потребителите. Освен това се регламентират изискванията към онлайн местата за търговия и се предвижда въвеждането на специфични изисквания за предоставяне на информация на потребителите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент