Делът на легалния бизнес се увеличава

16 декември 2020, 00:00 540

Сивият сектор у нас нанася загуби за около 10 млрд. лева годишно

Делът на легалния бизнес у нас нараства до 80,80 пункта към 2019 г., предава БТА.

Това сочи Композитният индекс „Икономика на светло 2019“, представен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център „Икономика на светло“. Той се изчислява според показатели на официални статистически данни и такива, получени от социологически анкети сред работодатели и служители, членуващи в Асоциацията.

Положителният тренд започва през 2010 г., като изключение прави 2014 г., когато въпросният индекс намалява за няколко месеца. По-новите данни сочат, че повишаването на индекса е неравномерно, като е било най-значително през 2018 г., когато скача с 4,88 пункта. Нарастването му през изминалата година обаче е под средното за предходния период –1,37 пункта.

Въпреки тази позитивна тенденция обаче сивият сектор в България ощетява хазната с 10 млрд. лева годишно.

Според АИКБ бавният темп, с който бизнесът излиза на светло, се дължи на липсата на реформи или недостатъчни такива в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, вътрешен ред и сигурност, както и пазара на труда. Като основен проблем в дългосрочен план от Националния център „Икономика на светло“ посочват недостатъци в регулацията именно на пазара на труда.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент