Декларацията за туристическия данък вече може да се подава и онлайн

5 януари 2021, 10:37 764

Услугата вече е достъпна за всички потребители през Портала за достъп до електронни административни услуги на „Държавна агенция „Електронно управление“

Декларацията за облагане с туристически данък, която се попълва от всички лица, предлагащи нощувки, включително и в стаи за гости, вече може да се подава и електронно. Това съобщиха от Държавна агенция „Електронно управление“, предаде в. „24 часа“.

Услугата вече е достъпна за всички потребители през Портала за достъп до електронни административни услуги на ведомството. За да може да се заяви по електронен път, необходимо е собственикът на обекта да има квалифициран електронен подпис, както и профил в Системата за сигурно електронно връчване на агенцията. След като електронната форма на декларацията бъде попълнена и подписана, тя трябва да се изпрати чрез системата към общинската администрация по местонахождение на съответния туристически обект.

Декларацията за облагане с туристически данък (по чл.61р, ал.5 от Закона за местните данъци и такси) се подава за всеки туристически обект, който е средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма. Тя се декларира в общината, където се намира обектът, до 31 януари всяка година, за облагане с туристически данък за предходната календарна година.

Размерът на данъка се определя от местния общински съвет всяка година. Той е между 20 ст. и 3 лева за всяка нощувка, като зависи от самото населено място, както и от това дали е курорт, или не. Също така размерът на дължимия данък за календарен месец се определя от служител на общинската администрация, спрямо данни от Единната система за туристическа информация, която се поддържа от Министерството на туризма, като броят на предоставените нощувки за съответния месец се умножава по размера на данъка. Тези данни вече се засичат между няколко институции. Например Министерството на туризма, след като изтече календарният месец, както и след изтичане на текущата година, предоставя автоматизирано и по електронен път на Министерството на финансите необходими данни от Единната система за туристическа информация чрез системата за обмен на информация.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент