ДДС остава 9% до края на епидемичната обстановка за някои стоки

9 декември 2021, 10:25 561

Намалена ставка на ДДС се подготвя и за доставките на електроенергия и газ

На заседание вчера служебният кабинет удължи действието на намалената ДДС ставка от 9% върху храните, безалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в заведения, съобщава БНР. Решението е взето в рамките на одобряването на пакета с промени в данъчните закони, предложен от служебния министър на финансите.

С 9% ще продължат да се облагат още бебешките стоки, книгите и услугите в спортните зали. Ниският процент на налога бива запазен и що се отнася до услугите на туроператорите.

Намалена ставка на ДДС се подготвя и за доставките на електроенергия и газ, като за целта ще бъдат проведени консултации с Комитета по ДДС към Европейската комисия (ЕК), който координира решенията в общата система на данъка върху добавената стойност.

Служебният кабинет реши още да бъде увеличен броят на семействата, които получават финансова компенсация заради липсата на свободни места за децата им в държавни и общински детски градини.

Обезщетения ще получат близо 800 деца, като само две от тях са извън столицата. Средствата се изплащат за периода 15 септември – 31 октомври.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент