Държавата отпуска нови 10 млн. лева по програмата на ББР за безлихвено кредитиране

14 април 2021, 10:46 442

Общо 2 014 безлихвени заема ще подкрепят пострадалите от пандемията предприятия и работници

Държавата отпуска нови 10 млн. лева под формата на безлихвени кредити по програмата на Българската банка за развитие (ББР) за подкрепа на засегнатите от пандемията, съобщава „Труд“. Новите 2 014 кредита идват след като през март Министерският съвет удължи периода на мярката и увеличи бюджета ѝ със 100 млн. лева.

Кредитите са предвидени за служители и самоосигуряващи се лица, изпаднали в състояние на временна неработоспособност заради наложените антикризисни мерки. От началото на програмата досега одобрените кредити за физически лица са 39 790, а общата им стойност е около 178 млн. лева.

Броят на потвърдените до момента заеми, отпуснати в подкрепа на бизнеса, е 1 414, а общата им стойност е около 205 млн. лева. Общо за бизнеса и гражданите ББР е потвърдила заеми на стойност 383 млн. лева. Гарантираните кредити за малки и средни предприятия са с горна граница от 1 млн. лева, а за големите – до 2 млн. лева.

Около 76% от отпуснатите до момента заеми са за микро и малки предприятия, 21% са за средноголеми, а едва 3% – за големи. За отпускане на безлихвено кредитиране може да се кандидатства в десетте партньорски банки на програмата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент