Държавата управлява 264 предприятия с общ капитал от близо 27 млрд. лева

14 септември 2022, 16:45 387

Данните от Агенцията за публични предприятия и контрол са публикувани за обществено обсъждане

Държавата управлява 264 предприятия с общ капитал в размер на 26,85 млрд. лева, сочат данни, публикувани от Агенцията за публични предприятия и контрол. Документът, който се приема в изпълнение на законово изискване и като част от покриване на стандартите на ОИСР, е публикуван за обществено обсъждане.

Големият брой държавни предприятия се дължи предимно на сектор „Здравеопазване“ – заради държавните болници, които са със статут на търговски дружества. Сред министерствата с най-голям брой предприятия е Министерството на регионалното развитие и благоустройството – 37, следвано от Министерството на икономиката – 20, Министерството на транспорта и съобщенията – 19, Министерството на земеделието – 18, Министерството на отбраната – 15, и Министерството на енергетиката – 10.

Като форма на собственост по-голямата част от държавните предприятия – 246, са търговски дружества, докато създадените със специални закони и по специален ред в Търговския закон са 18 на брой.

По показател „собствен капитал“ с най-голяма тежест са предприятията към Министерството на енергетиката – 16,7 млрд. лева, следвани от тези към Министерството на транспорта и съобщенията – 3,7 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент