Държавата спира инвестиционните стимули за колцентровете

5 март 2021, 14:21 593

Промени в Закона за насърчаване на инвестициите пренасочват средства към бизнеси с по-висока добавена стойност

Държавата преустановява практиката по частичното възстановяване на здравни и социални осигуровки на служителите на колцентровете, складовете и неспециализираните офис служители, предаде „24 часа“.

Промяната в прилагането на Закона за насърчаване на инвестициите е от ноември 2020 г., но според Министерството на икономиката дейностите с по-ниска добавена стойност трябва да бъдат изключени за сметка на онези с по-висока. Мярката за възстановяване датира от 2013 г., когато в нея са добавени повече браншове, за да се стимулира развитието на сектора на услугите. В резултат редица аутсорсинг компании стартират дейност в страната.

В периода от 2013 г. досега секторът на аутсорсинга разви нужда от квалифициран персонал в сферите на човешките ресурси, счетоводство и данъчните консултации, което налага промяната в Закона за насърчаване на инвестициите. Тя е обусловена и от ограничения бюджет по мярката, който ще бъде пренасочен по предназначение.

Намаляването на обхвата на мярката няма да се прилага със задна дата. Компании, които извличат ползи от нея, ще могат да продължат да го правят, стига това да е предвидено при тяхното сертифициране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент