Държавата ще помага на затворения бизнес

2 ноември 2020, 00:00 790

24 лева дневно за останалите без работа

Дневното парично обезщетение за останалите без работа поради принудително затваряне на бизнесите ще е в двоен размер – 24 лева, заявява социалният министър Деница Сачева, предава БТА. Новата мярка се разработва в момента, като детайлите по нея трябва да са ясни до 2-3 седмици.

Подпомагането се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Чрез мярката работниците на затворените бизнеси ще могат да получават средства директно от държавата. Така работещите в заведения, дискотеки и ресторанти, а също и служителите на останалите принудително затворени бизнеси ще поучават 24 лева дневно обезщетение за безработица, което е двойно на обичайното минимално обезщетение. Новата мярка е в процес на обсъждане с Европейската комисия, като предстои да бъде дискутирана и със социалните партньори, допълва Сачева.

Мярката идва на фона на искането на ресторантьорите държавата да поема 80% от заплатите на служителите им, които са принудително освободени за периода на ограниченията.

Междувременно за мярката 60:40 в подкрепа на бизнеса в проектобюджета за 2021 г. са отделени 300 млн. лв. за следващата година. Министърът допълва, че при нужда има готовност да бъдат отпуснати още средства.

По повод бюджета за 2021 година Сачева коментира, че разхождането на средства е балансирано и не може да се определи като неразумно.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент