Държавата ще подкрепи затворените бизнеси с нова мярка през НАП

19 март 2021, 13:54 494

Новата мярка ще бъде предназначена за всички допустими сектори, които са били засегнати от новата заповед на министъра на здравеопазването

Бизнесите, които са засегнати от новите противоепидемични мерки, влизащи в сила от 22 март, ще имат възможност да се възползват от нова антикризисна мярка през НАП и посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, предаде „Монитор“.

Новата мярка ще бъде предназначена за всички допустими сектори, които са били засегнати от новата заповед на министъра на здравеопазването. Предприятията ще могат да кандидатстват и преди мярката да заработи, тоест докато се чака нотификация от Европейската комисия. По думите на Борисов, вече има готова платформа и се работи в комуникация както с НАП, така и с част от браншовите организации.

Министърът на икономиката напомни, че предприятията все още могат да кандидатстват и по другите схеми – „Запази ме“, 60/40, 75/0 и 80/20, както и тези през Българската банка за развитие (ББР) и Фонда на фондовете (ФНФ).

До момента по съвместната процедура с НАП за подкрепа с оборотен капитал са изплатени около 65 млн. лева. Помощта е в размер на до 20% от оборотния капитал на предприятието за съответния период на 2020 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент