Държавата ще плаща между 10 и 20% от оборота на затворени бизнеси

3 декември 2020, 14:42 602

Предвижда се компенсацията да бъде 10% за сектора на търговията и 20% – за предприятия извън този сектор

Между 10 и 20% от оборота спрямо миналата година ще бъдат изплащани на предприятия, които са затворени заради противоепидемичните мерки. Критерият ще зависи от това доколко е била засегната работата им от кризата. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров след заседанието на икономическата комисия в парламента, предаде БТА.

Димитров, който е представител на БХРА и КРИБ, уточни, че целта на мерките ще бъде не само запазване на служителите в различните икономически сектори, но и опазване на самите работни места, за да има къде да се върнат. Очаква се да има и мерки, засягащи пряко туристическия сектор. Обмисля се и вариант за компенсации на бизнесите, които не са затворени с официална заповед, но същевременно не могат да работят пълноценно – например ресторантите в местата за настаняване.

По думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, до 5 дни ще стане ясно дали предвидените 156 млн. лева по програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени към новата антикризисна мярка в помощ на затворени предприятия. Предвижда се компенсацията да бъде 10% за сектора на търговията и 20% - за предприятия извън сектора на търговията. Идеята е подаването на документи да започне в рамките на една седмица и след още една да започне самото изплащане на средствата. То ще може да се извършва и онлайн – чрез специализиран модул в ИСУН. Заявленията ще се разглеждат от НАП.

Според данни на икономическия министър, бизнеси с общ оборот от около 1 млрд. лева са били засегнати от въведените противоепидемични мерки. Той уточни още, че преди да бъде реално дадена помощта, ще бъде поискано и одобрение от Европейската комисия.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент