Държавата ще компенсира бизнеса заради високите цени на електроенергията

20 октомври 2021, 10:49 505

Компенсациите ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември

Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за бизнеса заради високата цена на електроенергията. Това стана ясно след срещата на премиера Стефан Янев с представители на бизнеса и синдикатите.

Компенсациите за предприятията ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня.

Срещата на бизнеса, синдикатите и премиера се проведе в Министерския съвет след протеста в центъра на столицата. Представители на КНСБ са засегнали темата за финансови компенсации от бюджета за изминалите месеци. Според тях са необходими по около 150 млн. лева на месец за август, септември и октомври. Те предлагат занапред Фондът за сигурност на енергийната система да вземе заем от 1 млрд. лева с решение на Министерския съвет, като този заем да се обслужва от свръхпечалбата на БЕХ.

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд – 480 лева за мегаватчас. Това ще се отрази не само на бизнеса, но и на социалните структури като болници, училища и детски гради, които също купуват на свободния пазар.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент