Държавата ще финансира наемането на 15 000 безработни тази година

1 март 2021, 17:52 549

Бюджетът за активна политика на пазара на труда е с 10 млн. лева по-висок спрямо 2020 г.

През 2021 г. 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г., предаде БГНЕС. Около 10 000 нови безработни ще могат да бъдат включени в тази субсидирана заетост.

Бюджетът за активна политика на пазара на труда, който борави с държавни средства, се определя всяка година в Закона за държавния бюджет. Тази година размерът на средствата е 83 млн. лв. – увеличение от 10 милиона спрямо изминалата 2020 г., с които държавата се стреми да поеме част от разходите на работодателите, за да стимулира заетостта.           

Държавата плаща част от заплатата и осигуровките върху нея, а останалото се поема от работодателя. Предвижда се някои програми да субсидират изцяло трудовото възнаграждение в размер на минималната работна заплата от 650 лв., както и осигуровките върху тези средства.

Безработните, които ще могат да се възползват, са около 11 600, уточнява още БГНЕС. Участващите в програмите ще разполагат със средства за нощувки и пътни разходи, както и със стипендия от 10 лв. на ден за поемане на ежедневни нужди. Отделените за 2021 г. средства по програмите са с 10% по-високи спрямо изминалата 2020 г., тъй като извънредната обстановка в страната предполага по-високи разходи, свързани с безопасността и здравеопазването. Дължината на курсовете варира от 2-3 месеца до 900 часа за цялата им продължителност.

Предвидени са средства за приоритетните групи, включително младежите, хората с увреждания и хората с недостатъчно стаж. В това число влизат и 300 самотни родители.

За участие в някоя от програмите е необходима регистрация в Бюрото по труда, която може да бъде направена и онлайн. Регистрацията предоставя редица ползи, сред които право на информиране за свободни работни места и право на включване в обучение или програма за заетост. Участникът автоматично получава известия за свободни места, начало на курсове и други промени.

По-дългите програми продължават от 1 януари. През март се обявяват процедурите за другите, които са в рамките на годината, а субсидиите обхващат до 6 месеца заетост по различните мерки в частния сектор.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент