Държавата ще финансира бизнес проекти на безработни лица

25 февруари 2022, 09:46 1037

Това е част от програмата на Агенцията по заетостта за насърчаване на предприемаческите инициативи чрез финансови стимули

Бюрата по труда в страната започват да приемат заявления и бизнес проекти на безработни лица, желаещи да започнат собствен бизнес. Това е част от програмата на Агенцията по заетостта за насърчаване на предприемачески инициативи на безработни чрез финансови стимули, пише Investor.bg.

Първата мярка по програмата дава възможност безработно лице да получи наведнъж цялото или остатъка от дължимото парично обезщетение, на което има право. Целта е с тези средства той да бъде подпомогнат, ако желае да стартира стопанска дейност самостоятелно или с друго лице. Ако безработното лице наеме по одобрения бизнес проект друго безработно лице (без право на парично обезщетение за безработица), може да получи и допълнителни средства от държавния бюджет – в размер на 2 600 лева.

Втората мярка по програмата е за подкрепа на безработни лица, които желаят да започнат собствен бизнес като микропредприятия. Чрез тази мярка се предоставят средства в размер до 4 000 лева за възстановяване на направените от безработното лице разходи във връзка със стартирането на бизнеса, в т.ч. за регистриране на стопанска дейност, за първоначално закупуване на суровини и материали, за закупуване, наем или текущ ремонт на помещение, техника, производствено оборудване и др. Също така на лице, стартирало свой бизнес, може да се възстановят разходите по минимални размери за внесените осигурителни вноски за фонд „Пенсии“, ДЗПО и НЗОК за срок до 1 година след започване на дейността.

И по двете мерки предприемачите могат да получат и допълнителни средства в размер до 500 лева за ползвани външни консултантски и/или съпътстващи услуги.

За да кандидатстват по мерките, безработните лица следва да подадат в съответното бюро по труда, където са регистрирани, заявление с приложен бизнес проект за самостоятелна стопанска дейност. Проектите ще бъдат одобрявани от междуведомствена комисия към съответното бюро, а при положителна оценка – ще се сключва договор между безработното лице и дирекция „Бюро по труда“ за предоставяне на регламентираните в Закона за насърчаване на заетостта и заложени в бизнес проекта разходи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент