Държавата ще емитира нов дълг от 500 млн. лева

19 октомври 2021, 11:18 647

Предложените ДЦК са със срочност от десет години и шест месеца и фиксиран годишен лихвен процент от 0,10%

Българската народна банка (БНБ) ще проведе нов аукцион на 25 октомври, на който ще предложи държавни ценни книжа (ДЦК) на обща стойност от 500 млн. лева, предава „Инвестор“. Централната банка ще предложи лихвоносни съкровищни облигации със срочност от десет години и шест месеца от отворен тип и с фиксиран лихвен процент. Падежът на облигациите е 17 август 2031 г.

Това е седмият аукцион на БНБ за 2021 г., като тази емисия ДЦК се отваря наново след търговете през февруари, март и септември. Номиналната стойност на предложеното количество е 500 млн. лева, а годишният лихвен процент е 0,10%.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или трета страна, съобщава Министерството на финансите ( МФ).

МФ си запазва правото да отказва или отхвърля определени поръчки, както и да одобрява по-голямо от първоначално определеното количество. От ведомството ще предлагат допълнителни количества от емисията на 17 февруари 2022 г. на аукционен принцип.

Държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 2 млрд. лева през 2021 г. Основни участници на тези пазари са банките и пенсионните фондове. От МФ не дават индикации за излизане на външните пазари.

Заложеният таван на дълга в Бюджет 2021 е 4,5 млрд. лева, като до края на годината остават още 2,5 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент