Държавата предлага нов дълг за 500 млн. лева на 15 ноември

12 ноември 2021, 13:32 476

Облигациите са със срочност от три години и шест месеца и фиксиран лихвен процент от 0,00%

Българската народна банка (БНБ) ще проведе нов аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации на 15 ноември, съобщава „Инвестор“. Облигациите са със срочност от три години и шест месеца, от отворен тип и с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 17 май 2025 г.

На десетия аукцион за годината Министерството на финансите ( МФ) предлага държавните ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 500 млн. лева при годишен лихвен процент 0,00%. Датата на плащане е 17 ноември.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в държава членка или в трета страна.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното, съобщават от ведомството.

Финансовото министерство ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 301 21 110 от 17 ноември 2021 г. на аукционен принцип.

От началото на 2021 г. държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 3 млрд. лева. Основни участници на тези пазари са банките и пенсионните фондове. Излизане на външните пазари за момента не се обмисля.

Заложеният в Закона за държавния бюджет таван на дълга за 2021 г. е 4,5 млрд. лева и до края на годината на разположение остават 1,5 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент