Държавата отпуска 136 млн. лева на български предприятия по проекти за енергийна ефективност

13 април 2022, 10:19 483

Микро-, малки и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост ще могат да получат безвъзмездно финансиране в размер от 25 000 до 150 000 лева

Над 136 млн. лева ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна ефективност на предприятията чрез инструмента React-EU. Целта е българските компании да подобрят енергийната си ефективност, с което да намалят сметките си за електроенергия, заяви на брифинг министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, предаде cross.bg.

При представянето на процедурата Лорер уточни, че микро-, малки и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост ще могат да получат безвъзмездно финансиране в размер от 25 000 до 150 000 лева. С тези средства те ще получат възможност да намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива или разходи от други енергоносители, като инвестират в енергоспестяващи дълготрайни активи – машини, съоръжения и модерни системи, както и като извършат строително-монтажни работи.

Сумата се отпуска по нова мярка, която ще се изпълнява от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) към Министерството на иновациите и растежа.

Финансиране по процедурата за енергийна ефективност ще могат да получат юридически лица и еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите. Задължително условие е да са приключили финансовите 2018, 2019 и 2020 г. Кандидатстването ще бъде изцяло онлайн, с електронен подпис в системата ИСУН 2020, от 3 до 23 май 2022 г.

Всички подадени проекти ще бъдат разгледани и оценени, а средствата на одобрените предприятия ще се изплащат по реда на постъпването им и до изчерпване на предвиденото финансиране. Проектите за енергийна ефективност следва да бъдат завършени в срок до 10 месеца след сключване на договора с ОПИК.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент