Държавата купува електроенергия накуп за цялата администрация

8 март 2022, 13:06 572

Това става ясно от проект на промени в постановление на Министерския съвет, внесен от вицепремиера Асен Василев

Държавата ще закупи електроенергия на 100 администрации накуп, за да договори по-добри цени. Това става ясно от проект на промени в постановление на Министерския съвет, който беше внесен от вицепремиера Асен Василев, предаде „Труд“.

В края на януари Василев обяви, че обсъжда централизирана покупка на електроенергия на фиксирани за 12 или 24 месеца договори.

В проекта се предлага преминаване към централизирано възлагане на обществената поръчка за доставка на ток за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации. Те ще се обявяват и възлагат от Централния орган за покупки, който е към министъра на финансите.

В мотивите за промяна на постановлението се посочва, че през 2021 г. голяма част от публичните възложители са срещнали затруднения при самостоятелното възлагане на доставка на електрическа енергия. Причината за това е повишаването на цените, довело до многобройни случаи на прекратени обществени поръчки и договори за доставка на електроенергия.

Освен включването на тока в централизираните доставки, предвижда се Централният орган за покупки да обявява обществени поръчки и за предоставяне на фиксирани и мобилни телефонни услуги за нуждите на администрациите. Според доклада на Асен Василев поръчките могат да бъдат унифицирани, за да се постигне по-голяма прозрачност, вместо всяко ведомство само да си избира оператор.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент