Държавата дава до 6 месеца минимална заплата за нает безработен

27 ноември 2020, 00:00 602

Хората с увреждания могат да получат средства за асансьор и преустройство на автомобила

От днес държавата ще дава минимална работна заплата за до 6 месеца при наемане на безработни лица от бюрата по труда, предава БТА.

Средствата ще се отпускат от бюрата по труда по програмата „Заетост за теб“. До сега максималният срок, за който се даваха пари, беше 3 месеца. Според експерти тази мярка ще стимулира безработните лица да са по активни и да се ангажират на бъдещите си работни места за по-дълъг период от време. Също така работодателите ще могат да получат подкрепа в предстоящите месеци.

Друга новост е, че срокът, в който работодателят трябва да запази 75% от новоназначения персонал, намалява. Занапред времето, през което работодателите имат такова задължение, ще е половината от периода на субсидираната заетост, а не както досега – за целия срок на финансирането.

Според измененията максималният размер за заявяване на нови работни места, за които може да кандидатства работодател – спрямо броя на персонала му, се увеличава. Така, ако предприятие има наети към момента на кандидатстване до 10 души, може да наеме до 4 нови работници, а до 50 човека – още 20 души. По-големите предприятия с до 250 души могат да кандидатстват за наемане на още 50 човека. Ако работодателят има 251 или повече служители, то той ще има възможност да наеме 100 нови лица.

До момента са подадени 5 733 заявления за разкриване и субсидиране от държавата на общо 15 916 работни места по програмата.

Хората с увреждания пък ще могат да получават средства за изграждане на рампи, подемни платформи и асансьори. Сумите, които ще се отпускат, ще са в диапазона от 10 000 до 100 000 лева. Право на тази помощ имат лица, които са собственици на къщи или етажни собственици. До 8 000 лева ще бъдат давани на хората с увреждания за преустройство на автомобилите им.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент