Държавата да дава 80% от заплатата на работещите в затворените бизнеси

30 ноември 2020, 00:00 541

Такова е искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България

От бюджета да се дават 80% от заплатите на засегнатите от противоепидемичните мерки, това предлага председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Искането идва по повод по-строгите мерки, важащи до 21 декември, които доведоха до затваряне на редица бизнеси. Предложението на Велев е хазната да компенсира 80% от осигурителния доход на хората в предприятията, които временно са спрели дейност.

От днес започна кандидатстването за отпускане на 24 лева дневно обезщетение на останалите без работа. По темата Велев коментира, че лицата с непълно работно време ще получават 12 лева, което би било крайно недостатъчно. Според председателя на АИКБ държавата следва да компенсира браншовете с 80%, но без бизнесът да покрива останалите 20%. В допълнение той посочва, че хората, които си седят у дома, имат по-малки разходи, а също не бива да бъдат в по-добра позиция, получавайки същите доходи, без да ходят на работа.

Велев посочва, че вече е обсъдено с министъра на икономиката държавата да покрие фиксираните разходи на затворените бизнеси, защото макар една компания да не работи, тя все пак има постоянни плащания за наеми, счетоводство и т.н. Европейската комисия позволява бюджетът да покрие до 90% от тези разходи за микро и малките предприятия и до 70% за средните и големите. В тази връзка Велев смята, че държавният бюджет трябва да даде като помощ процент от оборота на съответното дружество през ноември миналата година, но процентът за различните икономически сектори да е диференциран. Председателят на АИКБ коментира примерна схема, според която например при продажбата на електрически уреди хазната може да покрие 5% от оборота, защото в този бизнес се продават скъпи стоки на малка търговска площ. При продажбата на текстил и дрехи в някои държави от ЕС компенсират 15% от оборота, при книги, списания и играчки – 10%, а при ресторанти – 20%.

За целта НАП трябва да предостави данни за отчетения оборот от затворените компании през ноември миналата година. Помощите за бизнеса не трябва обаче да бъдат взети от Оперативна програма „Конкурентоспособност“, а от бюджета, защото пари има, заявява още Васил Велев. В противен случай парите ще бъдат взети от едни малки фирми, за да бъдат дадени на други.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент