Данъчното облекчение за деца до 18 г. ще може да се ползва и авансово

4 юли 2022, 12:22 4119

Данъчното облекчение за едно дете става 6 000 лева, за две деца – 12 000 лева, а за три или повече – 18 000 лева

Годишното данъчно облекчение за деца до 18 години вече ще може да се ползва и авансово. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на актуализацията на държавния бюджет, предаде Investor.bg.

Приетият текст предвижда годишните доходи на един от родителите да могат да бъдат намалени с 6 000 лева преди плащане на данъци. Към момента данъчното облекчение беше в размер на 4 500 лева и не беше ясно дали отстъпката ще важи и за настоящата година.

Данъчното облекчение за две деца също се повишава – от 9 000 на 12 000 лева, а за три или повече – от 13 500 на 18 000 лева. Така дължимите налози за година от един от родителите ще бъдат намалени съответно с 600 лева за едно дете, с 1 200 лева за две деца, и с 1 800 лева – за три или повече деца.

Ако доходите на един от родителите не позволяват толкова голямо данъчно облекчение, то ще може да бъде споделено между двамата. Също така се дава възможност то да се ползва и чрез приспадане от авансови вноски и през текущата година. Така например, ако родителят желае, ще може да намали облагаемата основа на доходите си за месец юли и да получи облекчението със заплатата си за месец август. А през октомври ще може да получи облекчението за месеците от юли до септември.

В приетия текст обаче се посочва, че когато родителите ползват облекчението споделено (заради недостатъчен доход на единия от тях), не може да има авансово изплащане и те ще трябва да го ползват от 2023 г. накуп, с подаване на годишна данъчна декларация за доходите от 2022 г.

Родителите ще имат възможност да заявят ползването на облекчението отново чрез своя работодател или като подадат сами декларациите си в НАП. Обикновено сумата се получава в рамките на месец след подаването на декларацията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент