Данъчните декларации на предприятията и едноличните търговци ще се подават до 30 юни

21 октомври 2020, 00:00 810

Използването на СУПТО по избор, ще носи данъчни облекчения

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации на дружествата и едноличните търговци от догодина ще е до 30 юни, пише вестник „Труд“, цитиран от БТА.

Предложението идва от Асоциацията на счетоводителите по време на общественото обсъждане за промени в данъчното законодателство. Промяната е одобрена от Министерството на финансите, като новият срок ще важи и за физическите лица, упражняващи търговска дейност, дори и да не са регистрирани като ЕТ.

Сред мотивите на счетоводителите и бизнеса е фактът, че досегашният срок се оказва недостатъчен за набавяне на необходимите документи. Тази година по изключение декларации се подаваха до 30.06.2020 г., а не до 31.03, както обикновено. Причината бе облекчаване на дружествата заради възникналата COVID криза.

Не се предвижда промяна в срока за подаване на декларациите на физическите лица, които не са търговци – за тях крайната дата остава 30 април.

Друга новост, предвидена сред готвените от Министерството на финансите изменения, е използването на софтуер за управление на продажбите в търговските обекти ( СУПТО) да остане по желание. Търговците, които все пак изберат да ползват СУПТО, ще могат да се възползват от данъчни облекчения. Един от бонусите за тях вероятно ще бъде по-бързо възстановяване на ДДС. Причината за това стимулиране на бизнеса е, че вече множество търговци са закупили лицензирания софтуер.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент