Данъчните декларации на предприятията и едноличните търговци ще се подават до 30 юни

21 октомври 2020, 00:00 319

Използването на СУПТО по избор, ще носи данъчни облекчения

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации на дружествата и едноличните търговци от догодина ще е до 30 юни, пише вестник „Труд“, цитиран от БТА.

Предложението идва от Асоциацията на счетоводителите по време на общественото обсъждане за промени в данъчното законодателство. Промяната е одобрена от Министерството на финансите, като новият срок ще важи и за физическите лица, упражняващи търговска дейност, дори и да не са регистрирани като ЕТ.

Сред мотивите на счетоводителите и бизнеса е фактът, че досегашният срок се оказва недостатъчен за набавяне на необходимите документи. Тази година по изключение декларации се подаваха до 30.06.2020 г., а не до 31.03, както обикновено. Причината бе облекчаване на дружествата заради възникналата COVID криза.

Не се предвижда промяна в срока за подаване на декларациите на физическите лица, които не са търговци – за тях крайната дата остава 30 април.

Друга новост, предвидена сред готвените от Министерството на финансите изменения, е използването на софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) да остане по желание. Търговците, които все пак изберат да ползват СУПТО, ще могат да се възползват от данъчни облекчения. Един от бонусите за тях вероятно ще бъде по-бързо възстановяване на ДДС. Причината за това стимулиране на бизнеса е, че вече множество търговци са закупили лицензирания софтуер.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент