Данъчни облекчения за таксиметровите превозвачи заради кризата с COVID-19

22 октомври 2020, 00:00 922

Мярката ще се осъществи съвместно с общините, отговорни за определянето на алтернативния данък, заплащан от превозвачите

Държавата въвежда нова мярка за подпомагане на таксиметровите превозвачи във връзка с кризата, причинена от COVID-19. През 2021 г. те ще заплащат минималния размер на данъка към общините, като се предвижда разликата да се покрива от държавния бюджет. Това стана ясно на срещата на транспортния министър Росен Желязков с представители на бранша, предаде БНР, цитирано от БТА.

По време на срещата Желязков е уточнил, че прилагането на мярката е с цел облекчаване на икономическите последствия от пандемията. Тя ще се осъществява съвместно с общините, които са отговорни за определянето на алтернативния данък, заплащан от таксиметровите превозвачи. През следващата година държавата ще поеме разликата между определения от общинските съвети размер на този данък до размера, който превозвачите са заплащали за 2020 г.

Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници, съгласно Закона за местните данъци и такси, е между 300 и 1 000 лева. Общинските съвети определят конкретния размер за съответната година до 31 октомври на текущата.

Министър Желязков уточнява, че ако за 2020 г. за Столична община общинският съвет е определил данък от 850 лева, то по предвидената мярка за подпомагане разликата между 300 и 850 лева, т.е. 550 лева, ще бъде поета от държавния бюджет чрез допълване на общинския.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент