Данъчната свобода настъпва по-късно тази година

11 януари 2021, 11:32 383

Денят, в който спираме да работим за държавата, е 20 май

Денят, в който ще настъпи данъчната свобода през 2021 г., е 20 май, като ще работим за държавата близо 140 дни, съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Това е най-късният момент за настъпване на данъчната свобода от 10 години насам, посочват от ИПИ.

Според изчисленията консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв., а заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт на страната през тази година е 124,5 млрд. лева. Това означава, че за един календарен ден следва да бъдат изработвани по 341 млн. лева. Така, ако се приеме, че всичко изработено от началото на годината постъпва в хазната, ще са нужни 140 дни, за да се запълни.

Обичайно най-голяма данъчна тежест понасят работещите лица, като върху тях тежи както облагането върху доходите, така и попълването на социално-осигурителните фондове.

Данните на ИПИ сочат, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминала година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме – например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г., казват още от ИПИ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент