Чуждите инвестиции се свиват с 60% през първите осем месеца на годината

20 октомври 2021, 10:26 363

Чуждестранните дружества у нас изтеглят капиталите си, наблюдава се и отлив на вложения в недвижими имоти

Преките чужди инвестиции (ПЧИ) в България са се свили с 60% в периода януари-август 2021 г. – това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ). През първите осем месеца на годината ПЧИ са спаднали от 1,23 млрд. евро до 797,1 млн. евро спрямо същия период на миналата година, като само през август възлизат на 165,6 млн. евро при 288,2 млн. евро година по-рано.

Привлеченият дялов капитал, в който попадат вноските на чуждестранни компании към капитала на български предприятия, е отрицателен и в размер на 8,8 млн. евро за периода. Отрицателните стойности показват, че чуждестранните компании у нас изтеглят капитала си от страната. Дяловият капитал за периода е с цели 224 млн. евро по-малък спрямо същия период на миналата година.

Нетните инвестиции на чужди граждани и дружества в недвижими имоти също са отрицателни и възлизат на 3,7 млн. евро за първите осем месеца на годината, което показва, че чуждестранните собственици продават недвижимите си имоти в страната. Отлив на вложения в имоти имаше през същия период на миналата година, но в размер на едва 0,1 млн. евро.

Реинвестираната печалба от чуждестранни компании в български дружества възлиза на 1,1 млрд. евро за първите осем месеца на годината, а за 2020 г. е в размер на 742,1 млн. евро. Промяната на нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и техните собственици в чужбина е отрицателна и в размер на 294,4 млн. евро. През 2020 г. от януари до август задълженията на българските фирми към чуждестранните инвеститори са нараснали с над 1 млрд. евро.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент