Чужденци ще получават българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции

1 март 2021, 16:16 568

Предприемачи от страни извън ЕС, които поддържат инвестиции в страната през последните 5 години, също могат да се възползват

Чуждестранни лица, вложили над 1 млн. лева в акции на български дружества, облигации и съкровищни бонове, ще получават българско гражданство, предава в. „Монитор“.

Промените в Закона за българското гражданство, приети на второ четене, предвиждат още чужденци, които поддържат инвестиции в страната през последните 5 години, също да се възползват от новия инструмент. Предложението за придобиване на гражданство трябва да се мотивира и в него да се посочи конкретната полза за страната от натурализацията на лицето, а целта е създаването на благоприятна инвестиционна среда и привличането на външни инвестиции.

Лице, получило българско гражданство по натурализация, е длъжно в двуседмичен срок от настъпване на промяна във фактите и обстоятелствата, които са свързани с инвестициите, станали основание за натурализацията, да уведоми компетентния орган, удостоверил инвестициите, и да представи относимите актуални документи, доказващи промяната или липсата на такава.

Инвеститори с трайни инвестиции, сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите със сертификат клас "А" или "Б", както и за приоритетен инвестиционен проект, могат да кандидатстват без промяна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент