Частни фондове възразяват срещу промени в КСО

1 февруари 2021, 11:58 656

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване са на мнение, че ако тези предложения бъдат приети, ще бъдат ощетени над 3 млн. души

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване категорично възразяват срещу направените от КНСБ предложения за промени в КСО между първо и второ четене, предаде БНР.

Частните фондове са на мнение, че ако тези предложения бъдат приети, ще бъдат ощетени над 3 млн. души, които са осигурени за втора пенсия, както и техните наследници. Те смятат, че предложението на КНСБ за един вид пенсия от универсален фонд, която е пожизнена, без право на унаследяване и без оглед на нейния размер, която да се отпуска и когато лицето придобие право на основна пенсия от НОИ, обезсмисля капиталовата схема на натрупване на средства. Според тях се създава реална опасност работещите да бъдат лишени от парите в собствените си партиди, като това е и предпоставка, която допълнително ще стимулира прехвърлянето на средства от капиталовите пенсионни схеми към общественото осигуряване.

От фондовете също така смятат, че по този начин пряко ще бъдат ощетени близо една трета от лицата, които няма да имат необходимия за държавна пенсия стаж за пенсиониране. Те защитават тезата, че предложенията накърняват правата на наследниците на осигурените в универсалните фондове, които няма да могат да получат парите, спестени от техните близки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент