Цените в промишлеността с ръст от 9,8% за година

1 юни 2021, 10:27 479

Най-висок ръст на цените на годишна база се наблюдава в добивната и преработващата промишленост

Общият индекс на цените на производител през април 2021 г. се е повишил с 9,8% спрямо същия месец година по-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-голям ръст на цените за периода е регистриран при добивната промишленост (20%), преработващата промишленост (10,9%) и производството на електрическа енергия, топлоенергия и газ (5,5%).

Ръстът в промишлеността на годишна база идва предимно от производството на основни метали (31,3%), каучук и пластмаси (9,4%), химични продукти (8,6%) и хранителни продукти (6,8%). Спад в цените за периода се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло (-2,0%), както и при производството на компютърна техника и електронни продукти (-0,6%).

Повишаването на общия индекс на цените на производител у нас на месечна база е в размер на 0,3%. Повишение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ (0,6%) и в преработващата промишленост (0,2%), а намаление се отчита в сектора на добивната промишленост (-1,5%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент