Цените на стоки и услуги в България са сред най-ниските в ЕС

23 юни 2021, 13:44 588

Неравенството в нивата на доходите и цените между водещите държави и тези в долната част на класацията остава значително

Цените на стоки и услуги в България са едни от най-ниските в целия Европейски съюз (ЕС), достигайки 56% от средното за съюза равнище, показват данни на Евростат, цитирани от Mediapool. Под страната ни в класацията се намира единствено Румъния, но разликата е минимална – цените в северната ни съседка са на 55% от средното за съюза ниво при по-високи средни доходи.

По-различни са данните що се отнася до хранителните продукти – в България те достигат 81% от средното за съюза ниво, при 66% и 68% в Румъния и Полша, съответно. Това вероятно се дължи на високата ставка на ДДС у нас от 20%, докато в много от страните членки на ЕС ставката за основните храни е 5% или 0%. Влияние оказва и значително по-големият пазар, който Полша и Румъния предлагат на производителите на храни.

Високи цени у нас спрямо средните нива за ЕС поддържат електронните устройства (93%) и транспортните услуги (87%), а дрехите и обувките са сред най-евтините (78%), каквито са и цигарите и алкохола (61%). България предлага и най-евтиния туризъм в ЕС, като цените на хотелите са на ниво от 46% от средноевропейските.

Различията в средните стойности на доходите и цените в ЕС остават значителни, допълват данните. Разликата в ценовите равнища между държавите с най-високи и най-ниски доходи е до три пъти: в горната част на спектъра се намират Дания (141%), Люксембург (136%), Швеция (130%) и Финландия (126%), а в долната – Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%).

Разликата в цените е най-видима в туризма, като в страните с най-високи средни стойности те са три пъти по-високи от тези в държавите на последните места. Това съотношение се запазва и при цигарите и алкохола, като от Евростат отбелязват, че разликата се дължи на различното данъчно третиране на продуктите в различните държави.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент