Цените на хранителните стоки са основната причина за инфлацията

23 август 2021, 10:47 652

Възможно е повишаването на цените на електроенергията и горивата да доведат до ново поскъпване на хранителните стоки до края на годината

Поскъпването на хранителните стоки е основната причина за ускоряващата се инфлация в страната, предава Българското национално радио (БНР). По-високите цени на електроенергията и горивата биха могли да доведат до допълнителен ръст в цените на храните през оставащите месеци от годината. Към края на юли 2021 г. инфлацията в страната е 3,0%.

Към края на първото полугодие на 2021 г. най-голям е скокът в цените на хранителните стоки, по данни на Националния статистически институт (НСИ), като увеличението е повлияно директно от цените на електроенергията и горивата. Ако повишението при тях е над нормата, то основните хранителни стоки също ще отбележат високи ръстове, а почти 30% от бюджета на българските домакинства се отделят именно за храна.

Според експерти на КНСБ инфлацията до края на годината ще бъде в рамките на 3 – 4%, но кризата, която се очаква заради задаващата се нова вълна на пандемията, налага актуализация на доходите на домакинствата: увеличаване на всички пенсии и повишаване на минималната работна заплата в страната. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент