Цената на електричеството у нас с нов рекорд

23 ноември 2021, 11:12 542

Европейската комисия предлага сметките за електричество на домакинствата да не се облагат с ДДС заради високите цени

Цената на електроенергията за бизнеса в страната достигна нова рекордно висока стойност, като премина границата от 500 лева за мегаватчас, предава „Труд“. Цената на електричеството на Българската независима енергийна борса в сегмента „Ден напред“ на 23 ноември достигна 268,05 евро за мегаватчас, или 524,26 лева.

Цената е била най-висока между 18:00 и 19:00 ч., като е достигнала до 342,13 евро, или 669,15 лева за мегаватчас. Средната цена на електроенергията за бизнеса във вторник е нараснала с 4% спрямо предишния ден. Седмица по-рано цената на мегаватчас електроенергия беше 248,09 евро, или 485,22 лева.

България е сред страните с най-високи цени на електроенергия в ЕС, където попадат още Франция, Италия, Румъния, Гърция и Унгария, с цени около 270 евро за мегаватчас. Най-евтиното електричество продължава да бъде в Полша – 140,92 евро за мегаватчас. Цената в Германия е 241,87 евро, а в Португалия и Испания е в рамките на 225,58 евро. В Нидерландия цената е под 220 евро за мегаватчас.

Европейската комисия (ЕК) излезе с препоръки относно високите цени на електричеството, като предложи най-засегнатите страни да освободят от ДДС битовите потребители на електроенергията, природния газ, въглищата и твърдите горива или да прилагат облекчена данъчна ставка.

Държавите членки могат да прилагат освобождаването от ДДС или намаляванията на данъчното облагане чрез въвеждане на диференцирани данъчни ставки или чрез възстановяване на цялата или част от платената за ДДС сума, допълва съобщението на ЕК.

Повечето страни от ЕС вече въведоха или обмислят въвеждането на мерки за компенсиране на хората и бизнеса заради високите цени на тока и газа. В България служебното правителство одобри изплащането на финансова помощ в размер на 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия, но само за октомври и ноември.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент