Бюджетната комисия гласува на второ четене и останалите промени в данъчните закони

11 декември 2023, 09:37 231

Въвежда се корпоративен данък от 15% за многонационалните и големите групи национални предприятия

Да отпадне предложението за актуализация на данъчните оценки на имотите, залегнало в Закона за местните данъци и такси, решиха депутатите от бюджетната комисия, които разгледаха законопроекта на второ четене, съобщи БТА.

Според предложението при отчетено сумарно изменение с над 10% на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период, считано от следващата година, базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър се актуализира. 

На заседанието депутатите от комисията разгледаха на второ четене и промените в останалите данъчни закони – за местните данъци и такси, за данък върху добавената стойност и за корпоративното подоходно облагане.

Според приетите текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда корпоративен данък от 15% за многонационалните и големите групи национални предприятия.

Гласувано беше и удължаване на ставката от 9% ДДС за ресторантьорите и през 2024 г. чрез промените в Закона за ДДС.

Окончателните текстове на промените в данъчните закони трябва да бъдат приети в пленарната зала. На 11 и 12 декември ще се проведат извънредни заседания на парламента, като в понеделник се очаква разглеждане на държавния бюджет на първо четене, а във вторник – да се гласуват промените в данъчните закони на второ четене. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент