Бюджетната комисия прие на първо четене промени в ДОПК

8 март 2024, 09:57 100

Промените са в три групи

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, съобщи БТА.

Промените са в три групи. Едната е свързана с автоматизирано уведомление между взискатели и публичния изпълнител (НАП), за да не остават гражданите в ситуация, в която са платили, а някоя от двете страни продължава да им търси задълженията. Втората група промени е свързана с прецизиране на обхвата за уведомяване на предстоящи плащания от публичните органи – НАП има изградена функционалност за такива уведомления и всички страни ще я използват. Третата група от предложените промени е свързана с намаляване на административната тежест при прилагане на мерките за контрол на стоките с висок фискален риск с възможност за предварителна гаранция, платена към НАП.

В мотивите към законопроекта се посочва, че във връзка с фискалния контрол върху стоки с висок фискален риск се предлага въвеждане на правна възможност на лицата предварително да предоставят обща банкова гаранция в размер, който е не по-малък от 1 млн. лева, което ще намали административната тежест за клиентите на НАП чрез съкращаване на времето, необходимо за извършване на контролните действия и проверки спрямо движението на стоки с висок фискален риск – при получаване, разтоварване и освобождаване на превозваните стоки.

Министерството на финансите е изпратило становище до комисията, че подкрепя законопроекта. Относно предложението, свързано с фискалния контрол, от МФ посочват, че така се предоставя възможност на търговските вериги, които имат голям брой транспортни средства, да не представят банкова гаранция за всяко отделно транспортно средство, а да представят една банкова гаранция за целия месец. Това се прави с цел облекчение на бизнеса, но задълженията са гарантирани, тъй като гаранцията е в размер 1 млн. лева месечно.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент