Бюджетът с 5% буфер срещу COVID-19

17 декември 2020, 00:00 653

Този буфер ще бъде използван в случай на влошаване на пандемията

В бюджета за 2021 г. е заложен буфер от 5% от разходите и субсидиите на министерствата и ведомствата. Този буфер ще бъде използван в случай на влошаване на пандемията. Това припомни финансовият министър Кирил Ананиев в доклада си към проекта за постановление за изпълнение на държавния бюджет за следващата година, който беше публикуван на сайта на министерството, предаде в. „Телеграф“, цитиран от БТА.

През 2021 г. министерствата и ведомствата ще харчат до 95% от разходите си, като това не се отнася единствено за делегираните бюджети в системата на предучилищното и училищното образование, както и за Националния институт по метеорология и хидрология. Остатъкът ще бъде заделян и ще може да се харчи след 1 декември 2021 г., но само ако не се влошава салдото по държавния бюджет.

Компенсации в размер на 122,780 млн. лева са предвидени за преференциални цени за пътуване на определени категории пътници. От тях до 13 млн. лева са отделени за пътувания с влак, до 47 млн. лева – за вътрешноградски и междуселищен транспорт, а до 46 млн. лева – за транспорт на деца и ученици. Предвидени са до 16,780 млн. лева за безплатен превоз на служители на МВР, ДАНС и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент