Бюджет 2022 предвижда 1 млрд. лева за ваучери за храна

24 януари 2022, 10:51 747

Като временна мярка се предвижда с ваучерите, предоставяни от работодатели на служители, да могат да се плащат и комунални услуги

1 млрд. лева са предвидените средства за ваучери за храна в Бюджет 2022 г. Това става ясно от публикувания от Министерството на финансите законопроект, който се предвижда да влезе в сила от 1 април, предаде БНР.

Сумата от 1 млрд. лева за ваучери, които работодателите ще осигуряват на своите служители, надхвърля значително тази от предишните бюджети. За сравнение, през 2021 г. квотата за ваучерите беше 390 млн. лева.

Увеличава се и индивидуалният обхват на социалната придобивка, която не се облага с данък печалба или върху доходите, но за първи път ще се облага с ДДС. Тази година ваучерите, които досега бяха в размер до 80 лева, ще бъдат увеличени на до 200 лева.

Предвижда се също така като временна мярка с ваучерите да могат да се плащат и комунални услуги – ток, вода, парно и т.н. За целта компаниите, издаващи ваучери за храна, е необходимо да сключат договори с тези, които осъществяват дейност по предоставяне на електрическа енергия и вода за битови нужди. След това те трябва да предоставят на работодателите списъци с обекти, които приемат отпечатаните от съответния оператор ваучери за плащане на битови сметки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент