БВП на България нараства с 0,4% през третото тримесечие на годишна база

16 ноември 2021, 13:23 587

Ръстът на тримесечна база е от 0,9% и се дължи на по-високото индивидуално потребление през периода

Брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 0,4% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., съобщава Националният статистически институт (НСИ). Към края на септември БВП регистрира увеличение от 0,9% спрямо второто тримесечие на 2021 г., показват сезонно изгладените данни.

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие БВП в номинално изражение достига 35,577 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през периода е 30,652 млрд. лева. Най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 74,9%, което възлиза на 26,633 млрд. лева в стойностно изражение. Бруто капиталообразуването през третото тримесечие е 7,235 млрд. лева и заема 20,3% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Сезонно изгладените данни показват, че БВП нараства с 0,9% през третото тримесечие спрямо предишния период. Брутната добавена стойност се увелучава с 1,7% през периода. Регистрираният икономически ръст се дължи на по-високото индивидуално потребление, което нараства с 1,8%.

През третото тримесечие на 2021 г. сезонно изгладените данни показват ръст на БВП от 0,4% спрямо същия период на предходната година. Брутната добавена стойност нараства с 0,3%. Крайното потребление бележи ръст от 5,1%, а бруто образуването на основен капитал намалява с 3,0%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 12,5%, а вносът нараства с 11%.

Евростат дефинира експресните оценки за БВП по следния начин: „...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...“.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни, налични към момента, месечни и тримесечни данни (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация, припомнят от НСИ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент