БСК: Конфликтът в Украйна ще засегне най-много износа ни на лекарства, електроуреди, храна и козметика

25 февруари 2022, 15:37 551

Износът ни към Украйна варира между 250 и 350 млн. евро годишно, а вносът – между 500 и 600 млн. евро

Износът на стоки от България за Украйна варира в границите на 250 – 350 млн. евро годишно. За 2021 г. той е възлизал на още по-голяма сума – 400 млн. евро. Изнасяме основно торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия. Този износ ще бъде засегнат предвид военната инвазия на Русия в Украйна, предупреждават от Българската стопанска камара (БСК).

Вносът от Украйна за България е на още по-големи стойности – варира между 500 и 600 млн. евро годишно, а за 2021 г. надхвърля сумата от 800 млн. евро. Основно внасяме от Украйна продукти от желязо или нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк.

От БСК коментират още, че взаимните инвестиции между двете държави са епизодични, а преди пандемията туристите от Украйна са наброявали 300 – 500 хил. годишно.

Бизнес организацията отбелязва също, че все още е трудно да се предвиди докъде ще се разпростре конфликтът между Русия и Украйна и какви ще са последиците върху икономиката ни. Отсега е ясно, че борсовите стоки, каквито са торовете, няма да бъдат съществено засегнати, но е възможно цените им да се покачат. Някои нишови продукти в износа ни вероятно ще пострадат – като например фармацевтични продукти, електрически изделия за дома, инвестиционни стоки, какаови изделия, парфюмерия, козметика и видео игри.

Същевременно вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки. Тяхното производство ще се наруши и съответно количествата ще намалеят, а българските вносители ще се насочат към други доставчици. Според БСК проблемите ще бъдат свързани по-скоро с резкия скок на цените им. Ще бъде засегнат и вносът на резервни части за сервиз на украинско оборудване, както и на пелети за горивни камери, което също ще доведе до нарастване на цените на вътрешния пазар.

От БСК предупреждават, че всички предприятия, които разчитат основно на украинския пазар, ще трябва бързо да се пренасочат, тъй като ги очакват сътресения.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент