БСК: Икономиката ни няма да издържи на второ затваряне

29 октомври 2020, 00:00 718

Работодателите апелират този път ограничителните мерки да са пропорционални и добре обосновани, както и да се разработи прогнозен модел за тях

Икономиката на страната ни няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година. С тази позиция излезе Българската стопанска камара (БСК), след като беше публикувана новата заповед на здравния министър за налагане на повече ограничителни мерки, предаде БТА.

Желанието на работодателите е да се направи разграничение между началото на пандемията и сегашната ситуация. Те са категорични, че през второто тримесечие на годината непропорционално рестриктивните мерки са били донякъде разбираеми за тях – заради несигурността и предпазливостта през този период. Днес обаче, въпреки условията на нова криза, техните очаквания са за повече премереност и предвидимост.

Исканията на БСК са този път да се разработи прогнозен модел, в който да бъде посочено при какви условия могат да се прилагат ограничителни мерки, като същевременно те да бъдат пропорционални и добре обосновани. Според тях тези мерки трябва да бъдат обвързани и със съответните икономически и социални ангажименти от страна на държавата, а в края на периода, за който са наложени – да се отчита тяхната ефективност.

От организацията напомнят, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица предприятия изтича на 31.12.2020 г., което означава, че след този срок ще се възобновят задълженията за тяхното обслужване. В позицията си те апелират за „разумен преход през времена на изпитания“ и запазване както на общественото здраве, така и на икономиката.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент