Броят на фалитите в ЕС се увеличава за четвърто поредно тримесечие

18 август 2022, 11:45 400

Същевременно броят на регистрациите на ново фирми намалява

През второто тримесечие на 2022 г. регистрациите на нови фирми в ЕС са намалели с 1,2% спрямо първото тримесечие. Тенденцията се наблюдава от началото на годината, като през първото тримесечие беше отчетен спад от 2,3% спрямо предходното, сочат данните на „Евростат“.

Данните на европейската статическа служба показват още, че броят на фалитите в ЕС расте, което се случва за четвърто поредно тримесечие. Между април и юни обявените фалити са се увеличили с 2,2% спрямо първите месеци на годината. Най-много от тях са в сектора на транспортните дейности и складирането (с 16%) и в сферата на образованието, здравните грижи и социалните дейности (с 12%). Спад на фалитите спрямо предходното тримесечие е регистриран само в строителството (с 12%) и при информационните и комуникационни технологии (с 4%).

При сравнение по страни през второто тримесечие най-голямо увеличение на регистрациите на нови бизнеси спрямо първото се наблюдава в Румъния (с 20,9%), Португалия (със 7,7%) и Словакия (с 6,7%). В България също е отчетен ръст на новорегистрираните фирми – с 2,6%. А най-голям спад е регистриран в Литва (с 8,8%), Дания (с 5,9%) и Италия (с 5,2%).

По отношение на обявените фалити, Словакия е страната с най-голям спад през второто тримесечие спрямо първото – с 18,3%. На следващи места се нареждат Естония (със спад от 18,1%) и Унгария (с 11,7%). Най-голям ръст на фалитите е регистриран в Латвия (със 74,4%), Белгия (с 14,7%) и Дания (с 11,9%). В България се наблюдава ръст на фалитите с 4,6%, което е по-бавен темп спрямо покачването с 12,9% през предходното тримесечие.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент