Бонуси за търговците със СУПТО

28 октомври 2020, 00:00 853

Ускорена амортизация на устройствата и по-бързо възстановяване на ДДС

Промени в Закона за данъка върху добавената стойност, внесени от Министерски съвет в парламента, предвиждат редица бонуси за търговците, използващи софтуер за управление на продажбите в търговските обекти ( СУПТО), предава БТА. Сред предвидените поощрения са по-бързо възстановяване на ДДС, по-леки санкции при първо нарушение и ускорена амортизация.

Много от търговците изпитваха затруднения с това да изпълнят всички изисквания при интегриране на СУПТО в своята дейност, което наложи отпадане на задължителното използване на специализирания софтуер. Занапред използването на СУПТО от търговците ще бъде доброволно. Именно затова промените предвиждат стимул, за да продължи доброволното използване на свързания към НАП софтуер.

Основен бонус ще е по-бързото възстановяване на ДДС, което ще става почти автоматично, без ревизии. Предвижда се при неиздадена касова бележка, когато това е първо нарушение, търговският обект да не бъде затварян.

Сред промените е предвидена и по-бърза амортизация както на самия софтуер, така и на компютрите и мобилните устройства, които го обслужват. Ускорената амортизация ще е едногодишна, което означава, че търговците ще могат да приспаднат направените за софтуера разходи, като по този начин ще намалят годишната си печалба, съответно и дължимия данък.

Колкото до санкциите – търговци, обявили в НАП, че използват СУПТО, но реално разполагат с друг софтуер, ще бъдат наказвани с глоба от 1 000 лв. до 3 000 лв. за физическите лица и от 5 000 лв. до 10 000 лв. за дружествата.

Независимо от промените, които парламентът ще приеме, касовите апарати остават свързани с НАП, като ще продължат да предават в реално време информация за продажбите на търговците.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент