Болнични за 79 087 дни са отказани след обжалване от НОИ

29 декември 2020, 00:00 2224

Отменени са 3 700 болнични листа

3 700 болнични за около 79 087 дни са обявени за невалидни след обжалване от НОИ, предава БТА.

Данните на НОИ са за първите десет месеца на 2020 г., като осигурителният институт е обжалвал общо 10 043 болнични листа.

Процедурата предвижда обжалването на болничните, издадени от личен лекар, да се случва пред лекарски консултативни комисии ( ЛКК), а когато се обжалва издаден от ЛКК документ, обжалването се извършва пред ТЕЛК. Документите, издадени от ТЕЛК пък, подлежат на обжалване пред НЕЛК.

Като най-чести причини за обжалване на болнични от НОИ са издаване на документи за временна неработоспособност с по-голяма продължителност от необходимата за съответните заболявания, както и жалби от страна на осигурители. Често срещан повод за обжалване е и издаден болничен лист за временна неработоспособност за заболяване, за което ТЕЛК/ НЕЛК е определила 50 и над 50% трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Това противоречи на правилата, тъй като лицата, които получават пенсия за инвалидност за трайно намалена работоспособност, няма как да ползват болничен поради същата причина.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент