БНБ: Ускоряването на инфлацията ще продължи до края на годината

26 август 2021, 11:23 550

От централната банка очакват и значително увеличение на външното търсене на български стоки и услуги, но това се дължи предимно на ниската база от 2020 г.

Нова прогноза на Българската народна банка (БНБ) предвижда плавно ускоряване на инфлацията до края на годината, съобщава Cross. Към края на юни 2021 г. инфлацията се ускори до 2,4% на годишна база, най-вече заради покачващите се цени на енергийните продукти и петрола на международните пазари.

Към края на второто тримесечие при хранителните продукти се наблюдаваше известно забавяне на инфлацията спрямо края на 2020 г., но се очаква през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. тенденцията за ускоряване на инфлацията да се запази. Тя ще бъде тласкана именно от цените на горивата и храните, посочват от БНБ.

Очаква се външното търсене на български стоки и услуги да нарасне значително през оставащите месеци на годината, но високият ръст ще бъде предимно в резултат на значително по-ниската база от миналата година.

От БНБ отчитат и свиване на излишъка по общото салдо на текущата и капиталовата сметка на страната спрямо същия период на 2020 г., предимно заради по-големия дефицит по търговския баланс и намаляването на нетните приходи от услуги, свързани с пътувания и транспорт.

През втората половина на годината се очаква положително салдо по текущата и капиталовата сметка спрямо края на 2020 г. Увеличението ще се определя от приходите от пътувания и транспортни услуги при очаквано отпадане на мерките срещу разпространението на Covid-19.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент