БНБ приема наредба за разходите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

18 декември 2020, 00:00 614

Усъвършенства се формата за представяне на бюджета за административни разходи на Фонда

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 29 на БНБ за определяне на реда на финансиране на административните разходи на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е приета от Управителния съвет на БНБ, предава  БТА.

Приетите промени са във връзка със Закона за изменение и допълнение на закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, като по-конкретно касаят необходимостта от изключване на административните разходи на Фонда за преструктуриране на банки от обхвата на Наредба № 29 на БНБ. Друга промяна касае отпадането на задължението на ФГВБ да представя на БНБ приетия от Управителния съвет на ФГВБ бюджет на административните разходи и изпълнението му.

Изменение е прието и относно размера на гарантираните влогове, който ще се изчислява въз основа на предоставената от банките на ФГВБ информация по реда на Наредба №30 на БНБ за изчисляване на размера и събиране на дължимите от банките премийни вноски по ЗГВБ. Чрез промените се усъвършенства и формата за представяне на бюджета за административни разходи на ФГВБ, както и третирането на несъществените по размер приходи, които постъпват в бюджета на ФГВБ, различни от дължими от банките такси.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент