БНБ понижи прогнозата си за ръст на българската икономика до 2,1%

12 април 2022, 14:22 629

Очакват се по-ниско потребление и инвестиции, както и по-висока инфлация, която може да достигне 9,6% към края на годината

Българската народна банка (БНБ) ревизира прогнозата си за ръст на икономиката поради международната несигурност, породена от войната в Украйна. Централната банка понижи очакванията си за ръст на брутния вътрешен продукт ( БВП) за 2022 г. с 1,5 процентни пункта, с което заложеният ръст става 2,1%. Очакват се по-ниско потребление и инвестиции, както и по-висока инфлация, която може да достигне 9,6% към края на годината, предаде „Капитал“.

Прогнозата на БНБ е малко по-песимистична от тази на правителството, което миналата седмица обяви, че свива наполовина очакванията си за ръст на БВП до 2,6%. Уникредит Булбанк залага на още по-ниски очаквания – за ръст от едва 1,4%.

България е една от най-сериозно засегнатите в икономически аспект страни от военния конфликт – поради вноса на петрол, ядрено гориво и природен газ от Русия. В същото време сценарий с ограничаване на доставките на тези продукти не е заложен в прогнозата. Влошават се очакванията за износа, което се дължи основно на по-ниското външно търсене на европейските пазари. Износът ни към Русия, Беларус и Украйна възлиза на 3,3% от общия.

В последната си прогноза Централната банка предвижда влиянието на войната в Украйна да се усети основно през 2022 г., а през 2023 г. растежът на БВП да се ускори до 3,9%, а инфлацията да се успокои.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент