БНБ: Пик на инфлацията през лятото, спад през есента

25 януари 2022, 11:00 603

2022 г. ще бъде по-благоприятна за бизнеса у нас, но не и лишена от предизвикателства, смята управителят на централната банка

Българската народна банка (БНБ) очаква инфлацията в страната да достигне най-високите си стойности до средата на годината, а в края ѝ да се върне на нивата от декември 2021 г. – това е посочено в публикация на управителя на БНБ Димитър Радев, публикувана в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Националният статистически институт (НСИ) отчете инфлация от 7,8% през декември, а преди дни министърът на финансите Асен Василев заяви, че не очаква тя да се ускори до 10%. Общият ръст на цените ще зависи от влиянието на проинфлационни и антиинфлационни фактори, включително от цените на електроенергията на международния пазар и цените на храните, казва се в публикацията.

Според БНБ банките ще трябва да лавират между кредитна експанзия и икономическата несигурност, която произтича от повишаването на цените. Българските банки обаче не са отслабени и влизат в 2022 г. с по-добри или поне сходни показатели с тези началото на пандемията, включително по отношение на капитала, ликвидността, качеството н активите и доходността.

Брутният размер на необслужваните кредити и аванси е продължил да намалява, а печалбата на банковия сектор у нас се е доближила до рекордно високите равнища от 2019 г., тъй като секторът се е съсредоточил върху облекчаване последствията от кризата за бизнеса и домакинствата, следователно и върху възстановяване и ускоряване на икономиката, допълва Радев.

От началото на пандемията банките са успели да абсорбират антикризисния пакет мерки и мораториума върху плащанията по кредити от бизнеса и домакинствата. Кредитната активност се е увеличила: кредитите за бизнеса и домакинствата през 2021 г. са нараснали с 4,1% и 12,5%, съответно.

Управителят на БНБ очаква макроикономическата среда през 2022 г. да бъде по-благоприятна, но не и по-малко предизвикателна. В рамките на годината би трябвало да се наблюдава затихване на негативните ефекти на пандемията, съответно и смекчаване на ограниченията и мерките против разпространението на вируса, а подобно развитие ще се отрази добре на условията за бизнес у нас.

По думите на Радев наличието на стабилно правителство ще позволи консултативният съвет по приемане на еврото да работи по приетия план, според който се очаква България да приеме общата европейска валута от 2024 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент