БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 януари

18 декември 2020, 00:00 552

От банковия регулатор посочват, че запазването на нивото на буфера през първото тримесечие на 2021 г. ще допринесе за съхраняване устойчивостта на банковата система

Българската народна банка определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в страната ни, в размер на 0,5% за първото тримесечие на следващата година, съобщиха от пресцентъра на банковия регулатор, цитирано от investor.bg.

При определяне нивото на антицикличния буфер следва да се отчетат както референтният индикатор, така и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР), както и други показатели, които БНБ е определила за подходящи.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на третото тримесечие на тази година съотношението кредит/ БВП, изчислено според публикуваната методология на сайта на БНБ, възлиза на 98,4%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно и е -29,8 процентни пункта. Това съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Във връзка с пандемията през март 2020 г. управителният съвет на БНБ прие пакет от мерки, който включва отмяна на предвидените за второто тримесечие на тази година и първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на нивото от 0,5%. Нивото остана непроменено и през втората половина на 2020 г.

От банковия регулатор коментират, че запазването на текущото ниво на буфера през първото тримесечие на следващата година ще помогне за съхраняване устойчивостта на банковата система при продължително влошаване на икономическата среда и произтичащите от това негативни тенденции в качеството на кредитния портфейл. БНБ имат опрасения за нарастване на обезценките за кредитен риск и потенциален натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

През март 2021 г. управителният съвет на БНБ ще вземе решение за нивото, което ще бъде приложимо през второто тримесечие на 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент