Близо 900 български компании са кандидатствали по мярката за кръгова икономика от НПВУ

4 октомври 2023, 16:40 211

Поисканата подкрепа за създаване на екологични производства е общо над 345 млн. лева

Близо 900 български компании кандидатстваха по мярката от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) за подкрепа на прехода към кръгова икономика. Крайният срок за подаване на документите беше вчера, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Поисканата подкрепа за създаване на екологични производства е общо над 345 млн. лева. Това е почти двойно повече от бюджета на процедурата, който е 180 млн. лева.

„По мярката кандидатстваха микро-, малки, средни и големи предприятия от преработващата промишленост. Минималният размер на безвъзмездната помощ, която можеха да заявят, е 70 000 лева. Максималният размер е диференциран спрямо големината на дружествата. Ако са микропредприятия, подкрепата за тях е до 350 000 лева, за малки – до 550 000 лева, за средни – до 750 000 лева, а за големи – до 1 млн. лева. Съфинансирането е от 25% до 50%, в зависимост от категорията на фирмата и мястото на изпълнение на проекта“, посочват от Министерството на иновациите и растежа.

Одобрените дружества ще могат да закупят машини, съоръжения, оборудване или софтуер, с които да ограничат негативните последствия от дейността си върху околната среда. Оценката на проектните предложения се очаква да приключи до края на годината.

По процедурата се подкрепят инвестиции за намаляване на отпадъците и използването на пластмасови изделия, за въвеждане на алтернативни суровини, включително с биологичен произход, за подобряване на стандартите за екологосъобразност и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент